Tomyam Kung.. slurp!!
wuwuwuwu... esok 27 Julai 2011, Bahagian Khidmat Pengurusan akan mengadakan jamuan makan-makan sampai lebam yek...haaaa..setiap orang kene bawak makanan lauk pauk yek...yum yum... ini sempena menyambut Ramadhan..lepas tu da puasa kan..so kite enjoy dulu...haha!adeyh...
so, aku cadang nak buat TOMYAM KUNG....haaaaaaaaaaaa.......terbaekkk~!!!!, so today aku korek2 MR Google...carik resepi leyyy...... :P
korek punye korek.......putar punye putar....ni lah resepinyee....balik ni cuba!!
Tapi untuk perencah tu ku gune cili paste thailand.. tu tukang masak lame abg aku ajar...hihihi...
kite tgk ape akan jadi esok.....ciaooo people~!!
so, aku cadang nak buat TOMYAM KUNG....haaaaaaaaaaaa.......terbaekkk~!!!!, so today aku korek2 MR Google...carik resepi leyyy...... :P
korek punye korek.......putar punye putar....ni lah resepinyee....balik ni cuba!!
Bahan-bahan ( 3 org )
- 15 ekor udang sederhana besar
- 1 biji tomato
- sedikit kobis bunga
- 10 biji cili api
- 3 helai daun limau purut
- 2 btg serai-titik
- 1 biji bawang besar-hiris
- sebungkus pes tomyam kung adabi
- sedikit garam dan gula
Cara-cara
- Tuang 2 cawan air ke dalam periuk
- Bila dah mendidih,masukkan pes tomyam kung adabi dan jus limau nipis dan biarkan menggelegak.
- Masukkan pula kobis bunga,serai,daun limau purut dan udang.
- Masukkan tomato yang telah dibelah,cili api,bawang besar,garam dan gula secukup rasa.Kacau2 sekejap.tutup api,hidangkan.Sekian..
Tapi untuk perencah tu ku gune cili paste thailand.. tu tukang masak lame abg aku ajar...hihihi...
kite tgk ape akan jadi esok.....ciaooo people~!!
Comments
Post a Comment